Voorraad- en magazijnbeheer (WMS) voor meerdere filialen

Voorraadbeheer- en magazijnbeheer-software

Stockbeheer en warehouse-management of magazijnbeheer zijn nauw verbonden met elkaar.

 • Stockbeheer omvat de processen die te maken hebben met het registreren van voorraadwijzigingen bij aankopen, verkopen of voorraadtransfers.
 • Warehouse management software organiseert hoe goederen in een magazijn worden geplaatst (put-away), waar ze worden geplaatst (locaties), en hoe ze worden klaargemaakt voor levering (picking).

We gaan hier in op hoe de MFS-ERP-software deze processen voor u kan helpen organiseren. Dat kan zowel op basis van papieren bons, als met behulp van barcode-scanners.

Basis-software voorraadbeheer

MFS-ERP bevat in zijn basisversie reeds uitgebreide voorraadbeheer-software. Het stockbeheer-systeem kan automatisch de voorraadbewegingen van elk product volgen doordat u uw aankopen en verkopen in MFS-ERP registreert.

Bestelvoorstel voor aankoopbestelling

Voor elk artikel is een minimum-voorraad en een maximum-voorraad (of gewenste voorraad) ingesteld. De voorraadbeheer-software in MFS-ERP houdt rekening met deze waarden, om dan op basis van de lopende bestellingen bij klanten en leveranciers, en de huidige voorraad te bepalen of er artikelen besteld moeten worden.

Wanneer de leverancier de goederen levert, bevestigt u in het systeem de geleverde aantallen, en wordt de stock automatisch geupdate.

Verzending

Bij het registreren van de voor verzending klaargezette goederen, op basis waarvan ook de leveringsbon of verzendnota kan worden aangemaakt, zal het voorraadbeheer-systeem de voorraad afboeken zodat de stock van de artikelen overeenkomt met de werkelijkheid.

Filialen

Het voorraadbeheersysteem registreert de stock in verschillende filialen van uw bedrijf. U kan voorraad transfereren tussen afdelingen op een gelijkaardige manier zoals u artikelen bestelt bij uw leveranciers.

Basis-software magazijnbeheer-system (WMS of warehouse management system)

Nauw verweven met het voorraadbeheer-systeem in MFS-ERP, is de magazijnbeheer-software die ook in het basissysteem van MFS-ERP aanwezig is.

Put-away

Aan de hand van de zogeheten put-away-lijst kan de magazijnier de net ontvangen goederen op de juiste locaties in het magazijn wegzetten.

Picking

Het magazijnbeheer-systeem dat in de standaardversie van MFS-ERP aanwezig is, laat toe om pick-lijsten af te drukken (voor barcode-scanners : zie verderop). Deze pick-lists leiden de magazijnier via de kortste route doorheen het magazijn. Wanneer ze afgemeld worden, wordt de voorraad geupdate. Er zijn verschillende procedures mogelijk

 • Onmiddellijk afdrukken van een pick-list na invoer bestelling
 • Gegroepeerd afdrukken van pick-lists in magazijn
 • Planning van pickings (wanneer picken), afhankelijk van
  • Door klant gewenste leverdatum
  • Beschikbare voorraad en verwachte inkomende levering (beslissing om wel of niet uit te leveren, of te wachten tot de bestelling volledig kan geleverd worden)
  • Beschikbare picking-capaciteit (aantal pickers, aantal artikelen per picker per dag)
  • Leveringsroute

Locaties

De stock van de artikelen wordt per locatie geregistreerd. Er zijn picking-locaties en overstock-locaties. De magazijnbeheersoftware kan aanvullijsten genereren voor aan te vullen picking-locaties (aanvullen vanuit bulk- of overstock-locaties).

Warehouse-management-systeem InCon met barcode-scanners

Naast het basissysteem voor stockbeheer en warehouse-management in MFS-ERP is er de uitbreidingsmodule InCon, die warehouse-management met barcode-scanners toelaat.

Put-away met barcode-scanner

Met InCon kunnen de ontvangen goederen aan de hand van een barcode-scanner in de rekken geplaatst worden. Ze worden dan in real-time in de voorraad ingevoerd, en een picker (zie verderop) zal pas de goederen in zijn picklist op zijn barcode-scanner aangeboden krijgen als ze echt in de rekken liggen.

Picking met barcode-scanner

De magazijnier krijgt op zijn handterminal het volgende te picken item aangeboden, samen met

 • De locatie
 • De omschrijving
 • Het aantal
 • Eventueel een foto

Hij of zij moet de locatie bevestigen door ze op het magazijnrek te scannen, en daarna ook nog het aantal bevestigen. Op die manier worden zoveel mogelijk fouten vermeden.

Na de picking kan op de barcode-scanner de klaarzet-locatie worden ingevuld, zodat geregistreerd kan worden waar de goederen klaargezet zijn